Soluții complete pentru creare website-uri, creare magazine online, campanii SEO și campanii marketing!
Blog PT Global

ATENȚIE LA INFRACTORII CIBERNETICI | Campanii de tip phishing/scam

❗️Într-o perioadă în care lumea este alertată de pandemia COVID-19, infractorii cibernetici încearcă să profite de pe urma popularității subiectului și a problemelor generate de răspânidrea bolii la nivel mondial. Astfel, au început să apară campanii de tip phishing/scam care încearcă să profite de teama utilizatorilor, care caută să se informeze cât mai mult despre #Coronavirus.

👨‍🏫 În articoul de pe site aveți o mostră de astfel de campanie, care se folosește de imaginea Organizației Mondiale a Sănătății – World Health Organization (WHO) pentru a păcăli utilizatorii în a le oferi date de acces. Ce elemente trebuie să urmărești în astfel de cazuri și cum pe poți proteja ⤵️

  • Răbdarea și vigilența sunt vitale atunci când activăm în mediul online! Nu vă lăsați niciodată presați să accesați un link. Cel mai important, nu acționați la sfaturi pe care nu le-ați solicitat și pe care nu le așteptați! Dacă se întâmplă să căutați cu adevărat sfaturi despre Coronavirus, faceți propriile cercetări și alegeți-vă propria locație.
  • Nu dați mereu crezare afișării inițiale a numelui expeditorului! Această înșelătorie spune că provine de la „Organizația Mondială a Sănătății”, dar atacatorii pot pune orice nume vor în câmpul corespondent expeditorului (from)
  • Aveți grijă la erori ortografice și gramaticale! Nu toți escrocii fac greșeli, dar mulți o fac. Fiți răbdători atunci când examinați mesajele primite din online, pentru a indentifica eventuale semne de potențială fraudă.
  • Verificați adresa URL, înainte să accesați link-ul! Dacă site-ul web la care sunteți trimis nu arată 100% legitim, evitați să descărcați resurse de pe el sau să introduceți date. Faceți propriile cercetări. Există destule instrumente online de verificare a link-urilor sau a fișierelor (VirusTotal, Cuckoo Sandbox, etc.). Faceți propria alegere cu privire la instrumentul de analiză.
  • Nu introduceți niciodată date pe care un site web nu ar trebui să le ceară! Nu există niciun motiv pentru o pagină web de conștientizare a sănătății să vă solicite adresa de e-mail, cu atât mai puțin parola. Dacă aveți îndoieli, nu o dați.
  • Dacă vă dați seama că tocmai ați dezvăluit parola impostorilor, schimbați-o cât mai repede! Infractorii care produc site-uri de phishing încearcă de obicei parolele furate imediat (acest proces poate fi adesea făcut automat), astfel încât, cu cât veți reacționa mai devreme, cu atât este mai probabil să remediați problema.
  • Nu folosiți niciodată aceeași parolă pe mai multe site-uri! Odată ce atacatorii vor avea o parolă, ei vor încerca, de obicei, pe fiecare site web, unde s-ar putea să aveți un cont, pentru a vedea dacă pot avea noroc.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA), acolo unde este posibil! Aceste coduri de șase cifre pe care le primiți pe telefon sau le generați printr-o aplicație sunt un inconvenient minor, dar sunt de obicei o barieră imensă pentru infractori, pentru că doar cunoașterea parolei tale nu este suficientă.
  • Răspândiți informația către colegi, prieteni, familie pentru a crește nivelul de cunoaștere din zona de securitate online și de conștientizare. Echipa CERT-RO are o secțiune specială pe site, dedicată awareness-ului de securitate cibernetică. Aici puteți găsi cele mai întâlnite încercări de fraudă online, cum funcționează acestea și cum te poți proteja: https://cert.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018

material preluat de pe: https://cert.ro/citeste/alerta-covid-scam-phishing-oms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *